Deviperizacija je hemijska metoda koja se preduzima radi odbijanja zmija. U novije vreme na tržištu su dostupna specijalna sredstva za odbijanje zmija (tzv. repelenti) koji su neškodljivi za ljudsko zdravlje i okolinu, a svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije, te se one drže podalje od tretiranih područja.

Repelenti se apliciraju na području koje se želi zaštititi od prolaska zmija. Njihovo delovanje  vremenom slabi, te se posle određenog vremena moraju ponovo aplicirati. Delovanje repelenata se zasniva na vrlo osetljivim njušnim receptorima zmija koje izbegavaju tretirana područja. Uspešnost repelenata je različita kod pojedinih vrsta, te zavisi i od vremenskih uslova primene. Nakon navedenih mera potrebno je stvoriti uslove koji što manje pogoduju načinu života zmija. Potrebno je smanjiti broj mesta na kojima se mogu sakriti zmije i/ili njihov plen, te je moguće obaviti dodatnu deratizaciju nakon uređenja okoline kako bi se uklonio njihov plen sa tog područja.

Pri susretu sa zmijama ne treba paničiti, ne dovoditi se u kontakt sa životinjom i ne izazivati, ne biste trebali pokušavati ubiti, uhvatiti ili odgurnuti zmiju! Ako je zmija uočena na vreme (to je prije nego što se nagazilo na nju) ne bi trebalo biti nikakvih problema. Otrovnice su svakako opasne za čoveka, ali je i čovek itekako opasan za njih. Otrovnice nisu posebno brze zmije, a pri susretu sa opasnošću obično se ponašaju tromo (neće brzinski odjuriti poput nekih drugih vrsta), već najčešće zauzimaju preteći stav, upozoravaju na svoju prisutnost siktanjem i polagano se povlače. Svrha ovakvog ponašanja je upozoravajuća, kako bi se potencijalna opasnost održala na odstojanju dok se otrovnica povlači na sigurno. Takvo ponašanje je prisutno i kod nekih zmija neotrovnica. Ono što u tom slučaju treba uraditi jeste:

  • nikako se ne približavati zmiji
  • održati udaljenost između zmije i sebe od barem 50 cm
  • držati zmiju na oku
  • zaobići zmiju ako je to moguće
  • ako ne, pričekati da se zmija skloni!

Zmije ne mogu skakati, a otrovnice ne mogu ni puzati brže nego što čovek može trčati. Domet ugriza koji otrovnica može dostići izbacivanjem prednjeg dela tela iznosi najviše koliko je životinja dugačka. Prema tome, na udaljenosti od 1 metra od otrovnica, ista nikako ne može nauditi ako joj se ne približavamo.  Osim toga, da bi zmija odapela prednji deo tela, mora ga prvo napeti, približavanjem glave telu i savijanjem prednjeg dela tela u obliku slova S. Ako se uoči ovakvo ponašanje kod zmije to je krajnje upozorenje i pogrešan trenutak da joj se pokuša približiti. Ako se zmija počela odmicati, treba pričekati da ode. Ako se zmija ne miče, a ne može se zaobići, dobro je lupati nogom ili štapom po tlu. Naime, zmije su gluve , ali osjećaju vrlo dobro vibracije tla.

Pošaljite Zahtev